CYRILLA COACHT

"Put people first"
Organisatie + Werk + Psychologie

Werkstress: een praktijk voorbeeld

Niels heeft gedurende langere tijd inspanning geleverd en weinig aan ontspanning gedaan. Sport schoot er vaak bij in. Hij laadde zijn batterij iedere keer maar half op. Wat Niels mag doen is zijn energie opbouwen en los komen van zijn gedragspatroon. Ik vroeg aan Niels wil je eens ervaren dat jij jouw gewoonte patroon kan leren doorbreken? Ja dat leek Niels een goed plan. Samen gingen we op zoek naar 4 patroon doorbrekende gedragingen. De daaropvolgende twee weken gaat Niels  experimenteren met het patroon doorbrenkend gedrag.

Niels kwam tot onderstaande lijst:

  1. Ik pak mijn eerste rustmoment in de ochtend. Niet meteen hollen en vliegen of iets moeten. Dus niet gelijk nog snel even dit…..nog snel even dat….. niet mijn mail checken tijdens ontbijt…….etc etc.
  2. Ik kies zelf. Ik kan ook NEE tegen een voorstel zeggen en ik bepaal zelf wanneer ik reageer niet op het piepjes dat er een mail is binnengekomen etc etc.
  3. Joggen. Kort (5 minuten) 3 keer in de week. Het gaat erom om energie op te bouwen dus ik stel mij geen ambitieuze doelen.
  4. Ik doe in de avond voorlopig even niets. Ik neem de tijd om de dag af te bouwen en rustig te kunnen gaan slapen

Gisteren zag ik Niels weer. Hij was positief verrast. Hij voelde zich fitter, rustiger en opgewekter. 'Ik ben minder moe en meer in balans". Ik ben er nog niet zegt Niels. Ik wil graag verder met jou onderzoeken hoe ik niet te veel eisen aan mijn werk en aan mijzelf kan stellen.