CYRILLA COACHT

"Put people first"
Organisatie + Werk + Psychologie

Mindful


Wat is mindfulness?

Wannneer je merkt dat je veel aan je hoofd hebt, continue gedachten "pop ups" hebt, over wat je had moeten doen of van wat je nog moet doen en daardoor onvolodende concetratie op kan brengen voor waar je nu mee bezig bent dan is een mindfulness training iets voor jou,

Mindfulness helpt je om focus aan te brengen .

Het is een manier om je aandacht te trainen, een mentale conditietraining waardoor je leert stil te staan bij wat er nu gebeurt, in het hier en nu. Je leert jouw aandacht te richten op wat er nu is. Waar je nu mee bezig bent op een niet (ver)oordelende wijze. Door je eigen denkprocessen en gevoelens te observeren krijg je meer afstand van je gedachten. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het " je eigen gecreëerde verhaal" van je gedachten en gevoelens. Je wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt. Doordat je de verschillende aandachtsoefeningen doet, ontwikkelt zich op een natuurlijke wijze concentratie. Meer concentratie leidt tot beter, “dieper” kijken, luisteren en waarnemen. Als gevolg daarvan ontstaat meer inzicht. Door meer inzicht ontwikkelt zich meer inlevingsvermogen. Meer inlevingsvermogen leidt uiteindelijk tot meer aanvaarding, acceptatie en openheid zowel voor jezelf als voor anderen.

Doel van mindfulness is dan ook bewustwording van wat er in jou afspeelt.

Mindfulness is evidenced based . Mindfulness Based stress Reduction is inmiddels een zeer gerespecteerde en wetenschappelijk erkende benadering geworden bij stress en chronische pijn. .Naast MBSR, bestaat er ook MBCT, Mindfulness Based Cognitieve Therapie. MBCT blijkt succesvol bij het voorkomen van terugval bij depressie, bij angstproblemen, Burn-out, spanningsklachten en bij eetstoornissen.


Mindfulness

Mindfulness training

Een groepssessie bestaan uit 8 trainingen van 2,5 uur of 8 trainingen online training van 1,5 uur. Individuele training is ook mogelijk.

De nadruk ligt tijdens de training op de beleving van het moment waarin je je nú begeeft. Je leert in het hier en nu te blijven. Je bent aandachtig en bewust van spanning in je lichaam en bewust van je emoties die je op dat moment ervaart. Hierdoor kun je het verleden en de toekomst even laten voor wat het is.

De training voert je naar je eigen innerlijke hulpbronnen en naar een punt van diepe rust in jezelf. Tijdens de training leer je om op te merken wat zich op zowel lichamelijk als op cognitief (denken) en emotioneel (gevoels) niveau in je afspeelt. Gewoonlijk reageer je daar onbewust, op een automatische manier op. Hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je iets automatisch doet, zonder je je daar bewust van de zijn. Normaal gesproken hebben we dat niet eens in de gaten.

Je leert tijdens de training het verschil tussen automatisch reageren en een bewust reageren. Observatievermogen is hierin het sleutelwoord. Je leert ook om te registreren wat zich van moment tot moment aan je voordoet in het hier en nu. Behalve dat je reacties daardoor veranderen, ga je ook opener en oorspronkelijker waarnemen. Je wordt je bewust van je gewoontepatronene en je wordt je bewust hoe je die kan doorbreken of veranderen. Je leert om op een vriendelijke manier aandacht aan te schenken en hoe je dat toe kunt passen in allerlei mogelijke situaties in privé- en werkleven.

Mindfulness training bestaat uit drie onderdelen met concrete oefeningen:

  • Aandachtsgerichtheid. Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels; door wat we zien , wat we horen, wat we denken, wat we voelen. Onze aandacht is normaal gesproken erg ‘ongericht’ is. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van. Tijdens mindfulness, leren we onze aandacht ‘gericht’ ergens naar toe te brengen.
  • Het hier-en-nu. In de mindfulness richten we onze aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaring van dít moment.
  • Niet (ver)oordelende aandacht. In het oefenen van mindfulness hebben we een open, niet veroordelende houding als we onze aandacht richten op de ervaring van dit moment. Als je oplet, zul je merken dat dit een van de moeilijkste aspecten is van de aandacht die we bij mindfulness oefenen. We zijn nu eenmaal gewend om onze ervaringen direct te beoordelen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’. Kortom we hebben altijd snel een mening over onszelf klaar.